24 de set. 2019

Vaga per l'Emergència Climàtica


La setmana del 20 al 27 de setembre ha esdevingut la màxima expressió de la mobilització ecologista contra la crisi ecològica i climàtica, que ens afecta a nivell planetari. Una crisi que ha empès a centenars de persones i joves als carrers per denunciar la inoperància de les institucions i de la classe política per combatre el canvi climàtic, la desertització, els grans incendis forestals, els fenòmens meteorològics extrems o  la contaminació ambiental i la pèrdua de biodiversitat al planeta.
La consolidació del capitalisme a escala internacional ha necessitat, històricament, intensificar l’explotació tant de les classes treballadores com dels recursos naturals per mantenir el creixement econòmic. Consumint més i més béns naturals, energies no renovables, matèria i generant una quantitat gairebé infinita de residus, la civilització industrial capitalista, en la seva expansió planetària, ha superat la capacitat de recuperació de la natura xocant amb els límits físics del sistema Terra.
En la segona dècada del segle XXI, les lògiques extractivistes i productivistes han esquerdat el fràgil equilibri ecològic planetari i ens ha empès acceleradament cap a un col·lapse socioecològic que compromet el nostre benestar actual i futur com a humanitat.
Les bones voluntats expressades per governs, administracions i multinacionals en la lluita contra el canvi climàtic no s’han materialitzat en una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i, en conseqüència, de la temperatura global. Les conferències, cimeres,  acords i pactes pel clima (p.e. Protocol de Kioto, Acords de París...), així com, els governs autonòmics, buits de sobirania, han demostrat no ser instruments veritablement útils en la lluita contra la crisi ecològica i climàtica. Ans al contrari, han esdevingut elements necessaris per enfortir les polítiques extractivistes i globalitzadores que pam a pam esmicolen i exploten el nostre país fent primar la lògica de mercat per sobre de la natura, les persones i del territori.
Paral·lelament, la Llei de Canvi Climàtic de Catalunya, una de les més avançades d’Europa, s’ha vist retallada i desdibuixada pel Tribunal Constitucional espanyol amb l’objectiu de blindar els privilegis de les empreses contaminants i garantir el manteniment del model socioproductiu industrial, extractivista i globalitzador del capitalisme que ens aboca a un futur ambientalment incert on les condicions materials de vida de les classes populars dels Països Catalans estan en risc.
...
 (extracte de la moció de la CUP contra la crisi ecològica i climàtica i de suport a les mobilitzacions del 20 al 27 de setembre de 2019)