2 de gen. 2022

PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS SENSE PARTICIPACIÓ REAL

 
 
L’Ajuntament de Begues impulsa, per primera vegada, els pressupostos participatius. Què ens trobem en aquesta actuació municipal? 
 
  

Els pressupostos participatius són una bona proposta per democratitzar la gestió dels diners recaptats, i per a Begues, una gran oportunitat, demanada per la CUP i altres grups de l'oposició.


Per fi el govern municipal l'ha portat a terme, però quina realitat ens hi trobem?


Per començar, una proposta limitada, que no permet a la població incidir en polítiques socials o urbanístiques. D'un pressupost de 11 milions d'euros, només s'hi destinen 50000€, una partida minsa si es compara amb la destinada a Representació Institucional, 74494,45€, o la de Servei de Premsa, 58300€, que mostren que el govern destina els recursos sense fer cap consulta.


Proposta limitada perquè només contempla inversions permanents en el temps. Hi queden excloses activitats, serveis, subvencions o ajuts. Així no hi ha possibilitat, per exemple, de fer projectes per paliar el problema de vivenda que pateix el poble ni partides econòmiques concretes per lluitar contra la violència de gènere o la pobresa. Queden exclosos també projectes que suposin contractació de personal o empreses, un fre per a moltes iniciatives populars.


Proposta poc participativa perquè la valoració de les 55 propostes presentades l'ha fet una comissió formada per personal tècnic. Per tant, la ciutadania no ha tingut veu ni en els criteris ni en la seva aplicació.


Per evidenciar la manca d'interès en fomentar la participació, el projecte es va fer públic a finals de juliol i es va tancar a finals de setembre, període estival i massa curt per a un projecte que es desenvolupa per primera vegada.


Segurament tot plegat ha provocat la falta de participació del poble: la proposta més votada només té 41 vots.


No són uns veritables pressupostos participatius; és maquillatge.