30 de maig 2021

HOMENATGE A LA MEMÒRIA D’ENRIC VALOR I VIVES.

El passat 16/5/2021 el grup municipal CUP-AMUNT va presentar una MOCIÓ PER A RETRE HOMENATGE A LA MEMÒRIA D’ENRIC VALOR I VIVES

S'hi van adherir el grup municipal de JxCAT i la regidora no adscrita Marta Roig. Va rebre els vots a favor JxCAT, ERC, CUP i Marta Roig. Van votar-hi en contra PSC i C’s;  BEC s’hi va abstenir.

 

La moció rend homenatge al valencià Enric Valor i Vives (1911 – 2000), un gramàtic, escriptor, periodista i activista que va lluitar en favor de la llengua, la cultura i la nació i que va ser empresonat per les seves idees nacionalistes del 1966 al 1968. 

La moció és també una denúncia al fet que recentment, la població de Mutxamel, a l’Alacantí, ha aprovat retirar el seu nom de l’Avinguda i substituir-lo pel d’«Espanya», amb la intenció de treure importància a la seva figura i, en conseqüència, atorgar el seu nom a una via menor del municipi.

Entre els acords proposats en aquesta moció al Ple Municipal de Begues figuren els següents:    

  • Manifestar la nostra preocupació per l’estat de la llengua catalana al conjunt de la nació, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, i comprometre’s a vetllar per la seva bona salut i ús social, així com a reconèixer i destacar la seva unitat dins de la varietat dialectal que la fa rica i viva.
  • Manifestar el nostre rebuig als intents anticientifícs i d’anorreament cultural que volen trencar la unitat de la llengua i aniquilar el vehicle cultural per antonomàsia al conjunt dels Països Catalans, amb la clara voluntat d’eliminar tot rastre de la nostra nació, amb especial virulència al País Valencià.
  • Instar el govern municipal a convocar la comissió nomenclàtor per tal d’iniciar el procediment per incorporar el nom d’Enric Valor i Vives al nomenclàtor municipal.
  • Celebrar l’existència de totes aquelles iniciatives, campanyes i accions, com la recentment impulsada “Als Països Catalans, en català!”, que vetllen per la salut, la riquesa i l’extensió de l’ús social de la nostra llengua al conjunt de la nació.